A természet patikája

Damaszkuszi rózsa (Rosa x damascena)

Nem feltétlenül kell minden gyógynövénynek “zöldnek” lennie, igazán lehet kecses és szép. A damaszkuszi rózsára pedig ez mind igaz. Ez a rózsahibrid, amely a parlagi rózsa és a pézsmarózsa keresztezésével jött létre, nemcsak szép, illatos, hanem gyógyhatású is.

Esszenciája öregedésgátló, sejtfal erősítő, csökkenti a stresszt, és az irritáció hatásait. Gyulladáscsökkentő, görcsoldó és lázcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik. Levele nyugtató, tonizáló és antiszeptikus hatással rendelkezik, így borogatásként is kiváló. A rózsavíz (a rózsaszirmok lepárlásával készített folyadék) remek bőrtisztító, hűsítő hatása révén megnyugtatja, egyben frissíti az arcbőrt, jó hatása van a fáradt, irritált szemre. Széles hatásspektrumú,  csökkenti a fertőzéseket, és a fogínyvérzést is.

Bár a drogériákban is megvásárolhatóak rózsavizet tartalmazó készítmények, deakár Te magad is készítetsz krémeket és testápolókat. Kiváló arckrém lehet egy csésze rózsaolaj és egy evőkanál sütőpor keverékéből. Irritált, vörösödésre hajlamos, gyulladt bőrre kitűnő.