Blog

Gyömbér (Zingiber officinale)

A gyömbér Ázsia esőerdeinek növénye, azonban napjainkban a konyhaművészet jelentős fűszereként tartják számon. Jellegzetes ízét és illatát a gyökérzetben termelődő illóolaj adja, ez használható gyógyászati és étkezési célokra is. A hatóanyag koncentrációja közvetlenül a héj alatt a legmagasabb, így ha lehetséges ne hámozzuk, hanem mosás után kissé megdörzsölve használjuk fel.

A gyömbér illóolaja hatékonyan csökkenti a nyálkahártya irritációját. Gyulladáscsökkentő hatással bír, melyet nagyon jól lehet hasznosítani megfázás illetve hörghurut esetén. Köztudottan kiválóan használható emésztési zavarok enyhítésére, de émelygésnél, hányingernél is segítség lehet. Étvágyjavító és emésztés serkentő hatása miatt a diétát is kedvezően befolyásolja. Űzi a fáradtságot, élénkíti a testet. Növeli az immundenrszer fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét.

Érdekesség, hogy a kínai tengerészek tengeribetegség ellen védekeztek a gyömbér kéreg elrágcsálásával. Testet, lelket tisztító gyógynövényként is számon tartották, lehellet szagtalanító hatása miatt.

Comments Off on Gyömbér (Zingiber officinale)