Blog

Jövőbe látás

Avagy, beszéljünk kicsit a halucinogén gyógynövényekről. Régen elfogadott volt az, hogy a varázsló, vagy sámán, az Istenekkel való kommunikáció elősegítésére és ezáltal a tisztább jövőbe látás elérésére rendszeresen alkalmaztak olyan gyógynövényeket, melyek hallucinogén hatóanyagaik révén más tudatállapotba helyezték a varázslót vagy sámánt.Ezek a növények mind a mai napig megtalálhatóak a természetben, noha a technika fejlődésével kémiai előállítási módokra is lehetőség nyílt.

A legelső egyben legismertebb gyógynövényünk a látnokszőlő. A jövőbe látás klasszikus nagyágyúja. Hatóanyaga a triptamin, ami hallucinációkat, érzék – csalódást okoz, gyakori alkalmazása függőséget okoz. A virola szintén ezt a hatóanyagot tartalmazza, azonban nem folyadékként fogyasztják el, mint a látnokszőlőt, hanem por alakban felszippantják. Vegetatív hatása van az idegrendszerre, hányinger, nyálfolyás, emelkedett vérnyomás fordul elő. A Vilca illetve a Yopo névre keresztelt fajok tubákjaival hasonlóképp tesznek.

Napjainkban a legelterjedtebb hallucinogénunk a vadkender más néven kannabisz. A szár illetve a levelek tartalmazzák a hatóanyagot, illetve bizonyos nőnemű virágok. Szárítják, és a dohányhoz hasonlóan darabolják,  majd égetik. Jellegzetes, édeskés szaga van. S fájdalom csillapítóhoz hasonló bódult, kába állapotot okoz. A Kannabisz hatása úgy nevezett ópiát típusú, de annál lényegesen gyengébb. Súlyos betegeknél engedett rendszeres használata.

Egy Amerikában őshonos kaktusz olyan mennyiségű hallucinogén hatóanyagot tartalmaz, hogy sajátos víziókat okoz. Gyógyszerként, illetve a sámánok jövőbe látás módszerének kedvelt növénye. Nem buli szer. Akár 12 órás hallucinációt okoz.

Hamarosan folytatom,

Comments Off on Jövőbe látás