Kis Ezerjófű (Centaurium)

Filigrán mezei növény. Egész Európa szerte elterjedt. A Tárnicsfélék családjába tartozik és mintegy 20 különböző alfaját ismerni. Hazánkban 3 fajtája elterjedt, és bár mindhárom gyógynövény, viszont ezek közül a Kis Ezerjófű a leggyakoribb, így ez tekinthető gyógyhatású drognak. Júniustól augusztusig, a föld feletti részt gyűjtik.  A szárítás árnyékos helyen történik, mivel a napfénytől a növény megfakul. Védett növény, szabadon termőeket tilos leszedni.

Emésztés és epeműködés javító, jótékonyan hat a puffadásos panaszokra. Bizonyítottan étvágyfokozó. Jó vértisztító, így májproblémák esetén is hatékony. Kiváló baktériumölő antioxidáns forrás. A népi gyógyászat gyulladáscsökkentésre, a láz csillapítására és idegkimerültségre is alkalmazza.

Teaként, illetve tinktúra formájában használhatjuk. Forrázatából naponta 3 csésze fogyasztható, emésztési gondok, gyengeség, étvágytalanság esetén, míg tinktúraként akár külsőleg is hatásos gyulladásos panaszokra (a belsőleges felhasználás mellett.)

Érdekességek: Termesztése engedélyköteles, az Országos Környezetvédelmi, Vízügyi Főfelügyelőség meghatalmazása szükséges hozzá. Már az ókorban megbecsült gyógynövény volt. Likőripari termékekben és egyes sörökben a komló helyett használják.