A természet patikája

Szegfűszeg (Caryophylli floris aetheroleum)

Nagyon jellegzetes illatú fűszernövény, mindemellett az egyik legelterjedtebb és legrégebben ismert gyógynövény. Szárított rügye magas, 20% olaj tartalmú, gomba- és vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik. Őshazája a Maluku-szigetek (Indonézia). Manapság főleg a Afrikában, Zanzibáron és Madagaszkáron termesztik.

Fájdalomcsillapító, emésztést serkentő hatású, mindemellett alapanyaga több köptetőnek és görcsoldó készítménynek. Érzéstelenítő, gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt ínyproblémákra is hatékony. Az alkoholról illetve a dohányzásról való leszokás esetén is gyakorta felhasználják. Nemcsak az emésztésre jótékony, hanem a hányingert, hasmenést is meg lehet vele akadályozni.

A különböző betegségek gyógyításán túl a szegfűszeg elriasztja a rovarokat is. A narancsba szúrt szegfűszeg nemcsak hasznos, hanem mutatós dísze lehet a konyhának vagy nappalinak.

Érdekességek: A szegfűszeg elrágcsálása már az ókori Kínában is a friss és üde lehelet zálogaként szolgált. A középkorban a legritkább, legértékesebb növények egyike volt, több expedíció is indult új termőterületek felkutatására. Nemcsak a rügyet, hanem a virágát is hasznosítják cigaretta illatosítására. Szárából és leveléből nyert illóolajat a gyógyszeripar alkalmazza.